Fars minnesanteckningar


Min Far, Tom Johanssons, minnesanteckningar.

1914-1918


FÖRSTA VÄRLDSKRIGET I TROLLHÄTTAN.


Det var dåligt med mat. Man fick stå i kö för nästan allting i matväg. Jag minns särskilt en gång, när jag och mamma stod i kö för amerikanskt fläsk till kl. 10 på kvällen. Då kom mannen ut och sa, att lagret var slut för dagen. Det blev en mager middag nästa dag. En annan gång, så sa mamma till mig: "Du får gå till Sandberg och se, om du kan få ett par paltkakor". Jag stod i kö och fick två kakor. Jag sprang hem till faster med dem och återvände, samt ställde mig i kö igen och fick två kakor till.

1918.


FLYTTEN FRÅN TROLLHÄTTAN TILL BRÅLANDA


Det var spännande att flytta. Vi åkte via Frändefors till Brålanda och gården Skrapan. Det var examen dagen före avfärd. Jag fick gå och köpa examenskläder. Det blev trikåkostym. Den fick inte kosta så mycket. Den kostade 11,50. Dagen efter flyttade Mamma, min bror Torsten och jag med tåg. Kl. 10 på f.m. gick vi av på Brålanda station. Vi visste inte var Skrapan låg. Vi gick förbi några hus, men gick tillbaka och frågade en farbror (A. G. Johansson) om vägen. "Gå bort och fråga Mor, om vi får bjuda på något", sa han. Det blev kalas. Smörgåsar och mjölk till oss barn. Mor fick kaffe..

1932-1934.


BYGGET AV "POSTHUSET" SÖRBYGATAN 7, BRÅLANDA.


Jag köpte tomt på avbetalning hos Anders Andréen i Brålanda Jernhandel för 1.260:-. 400 kontant, resten på avbetalning. 50:- per månad. Ritningen gjorde Anders Svensson i Rörkärr. Jag infordra anbud på själva bygget. Grunden grävde jag själv med skottkärra och spade. Utan mitt arbete gick det på 27.700:-. Jag hade hyrt ut till posten och de flyttade in 1/8 1934, så fort huset var färdigt.